-
Femei la graniță – Alexandra Rusu, Maria Tănăsescu
Femei la graniță – Ce ne scriem când nu ne citește nimeni – Alexandra Rusu, Maria Tănăsescu, editura Trei, București, 2024 Am primit cartea aceasta cadou de mărțișor de la draga mea Simone. Știam sigur că este despre femei și prietenie. Eram deja îndrăgostită de copertă (imagine copertă Felicia Simion). Nu mai intru în detalii…
-
O singurătate prea zgomotoasă – Bohumil Hrabal
O singurătate prea zgomotoasă – Bohumil Hrabal, editura Art, 2015, splendid tradusă din limba cehă de Sorin Paliga Am citit această carte la recomandarea Florenței, căreia îi mulțumesc. O aveam în bibliotecă de câțiva ani, așa cum ai avea ceva pe suflet de care nu ai voință să te ocupi. „O singurătate prea zgomotoasă” m-a…
-
Copila de zăpadă – Eowyn Ivey
Copila de zăpadă – Eowyn Ivey, editura Polirom, colecția Biblioteca Polirom, Iași, 2012, traducere de Veronica D. Niculescu Îmi amintesc mereu povestea copilei de zăpadă iarna. Cât timp mai este iarnă, mă grăbesc să scriu despre minunăția aceasta de roman. Am aprins o lumânare de la Cup&candle (Good Mood – ambră și santal), nu știu…
-
O zi mai lungă decât veacul – Cinghiz Aitmatov
O zi mai lungă decât veacul – Cinghiz Aitmatov, editura Leda, Grupul editorial Corint, 2006, splendid tradusă de Ion Covaci și Denisa Fejes Am descoperit această carte mulțumită celor de la Wednesday Book Club. M-am afundat în lectură atât de profund și iremediabil încât mi-am porționat numărul de pagini, să nu se termine prea curând.…
-
Între o fototecă și câteva încărunțiri – Adriana Bittel
Am tot așteptat până să scriu despre Adriana Bittel și maniera în care scriitura sa mi-a resuscitat un noimebrie gri și ursuz. Totul a pornit de la maratonul „clasici români” organizat de Catălina Stanislav și Ruxandra Gîdei, iar una dintre provocări era să citesc un roman scris în perioada 1940-1989. Așa am descoperit pe Voxa…
-
Dezrădăcinare – Sașa Zare
Dezrădăcinare – Sașa Zare, editura frACTalia, 2022 Mai întâi, precizez că mintea mea zbura de la Tatiana Țîbuleac („Vara în care mama a avut ochii verzi”) la Ocean Vuong („Pe pământ suntem strălucitori o clipă”), așa funcționez eu, așa fac eu legăturile, așa mi se întâmplă lecturile. Și cum eram eu prinsă în romane-poezii, și…
-
Livada de peri – Nana Ekvtimishvili
Livada de peri – Nana Ekvtimishvili, editura Black Button Books, 2023, traducere din limba georgiană de Oto Peikrishvili Am fost avertizată că o să fie o lectură greu de digerat. Acum, la final, am degetele răsfirate pe tastatură, sortez gânduri, și îmi e că scap mult suflet. Disclaimer: „Livada de peri” este cărțulia care rașchetează,…
-
20 de ani în Siberia – Anița Nandriș-Cudla
20 de ani în Siberia Amintiri din viață – Anița Nandriș-Cudla, editura Humanitas, Memorii Jurnale, București, 2016 Spre finalul vieții, Anița Nandriș-Cudla scrie un jurnal, lasă un testament. Armonia căminului și rânduiala gospodărească sunt spulberate în vara anului 1941, când familii întregi sunt deportate de către soldații ruși. Răpită din cuib împreună cu familia (soțul…
-
Orlando – Virginia Woolf
Orlando – Virginia Woolf, editura RAO, 2002, splendid tradusă din limba engleză de Vera Călin Mă simt mică atunci când vorbesc despre lucruri mari. Micimea îmi oferă privire flămândă și sete imensă. Și mă simt și deosebită când mă însoțesc pe parcursul lecturii cu câte un autor măreț. Mă îmbrac și eu cu aura lui,…